Ефективність впровадження технології корекції порушень постави дітей із вадами слуху з використанням засобів оздоровчого фітнесу в процес адаптивного фізичного виховання - Іваніцький, Роман Богданович; Ivanitsky, Roman (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Ефективність авторської технології визначено у процесі перетворювального експерименту. Впродовж перетворювального експерименту досягнуто позитивної динаміки за показниками: кутових характеристик сагітального профілю постави, які достовірно (p<0,05) покращуються у 11–12-річних хлопців і дівчат, за винятком кута нахилу тулуба в 11-річних хлопців, зміни якого статистично не значущі (p>0,05): в 11 років кут нахилу голови зменшується в хлопців на 19,8 %, у дівчат – на 16,6 %; кут нахилу тулуба зменшується в хлопці на 4,8 %, у дівчат – на 2,3%; у 12 років кут нахилу голови зменшується в хлопців на 18,2 %, у дівчат – на 16,2 %; кут нахилу тулуба зменшується в хлопців на 1,2 %, у дівчат – на 0,6 %; вертикальної стійкості тіла, серед яких достовірно (p<0,05) зросли показники статичної рівноваги тіла (у тесті із закритими очима) у хлопців і дівчат 11 років, відповідно, на 22,6 та 26,9 %, а у 12 – на 21,2 і 22,6 %, та статичної рівноваги тіла (у тесті із відкритими очима) у хлопців і дівчат 11 років – відповідно, на 34,6 та 36,3 %, а у 12 років – на 27,4 і 24,8 %; статичної витривалості м’язів передньої частини тулуба й ніг. Ці показники достовірно (p<0,05) зросли в хлопців 11 років на 4,0 %, у – 12 років – на 4,6 %, у дівчат 11–12 років зростання становить 30,2 % у кожному віці; статичної витривалості м’язів задньої частини тулуба й ніг. Показники достовірно (p<0,05) зросли в хлопців 11 років на 3,6 %, у 12 – на 4,5 %; у дівчат 11 років – на 4,0 % й у 12 – на 3,1 %. Отримані результати засвідчують покращення стану постави. Аналіз отриманих результатів фізичної підготовленості дає підставу констатувати, що в школярів 11–12 років достовірно (p<0,05) покращилися показники сили, швидкісно-силових якостей, швидкості та спритності. Виняток становить лише показник гнучкості, який зазнає достовірних (p<0,05) змін лише в хлопців 11-ти та дівчат 12 років. Статистично достовірно (p<0,05) поліпшився й показник індексу Кетлє. Проведений педагогічний експеримент підтвердив ефективність розробленої нами технології корекції порушень постави школярів 11–12 років із вадами слуху з використанням засобів оздоровчого фітнесу в процесі адаптивного фізичного виховання. Efficiency of the author's technology is determined during the transformation experiment. During the transformation experiment, positive dynamics have been achieved: angular characteristics of the sagital position of posture, which significantly (p <0.05) improve in 11–12 year old boys and girls, with the exception of the body angle of the trunk in 11-year-old boys, changes that are statistically not significant (p> 0.05): at the age of 11 years the angle of inclination of the head decreases in boys by 19,8%, in girls – by 16,6%; the angle of inclination of the body decreases in the boy by 4,8%, in girls – by 2,3%; at the age of 12 years the angle of inclination of the head decreases in the guys by 18,2%, in girls – by 16,2%; the angle of inclination of the body decreases in the boys by 1,2%, in girls – by 0,6%; the vertical stability of the body, among which the values of the static balance of the body (in the closed eyes test) were significantly increased (p <0,05) in boys and girls aged 11 years old, respectively, by 22,6 and 26,9%, respectively, and at the age of 12 years old in 21,2 and 22,6%, and the static balance of the body (in the open-eyes test) in boys and girls aged 11 years old – respectively, by 34,6 and 36,3 %, and at the age of 12 years old – by 27,4 and 24,8%; Static endurance of the muscles of the front of the body and legs. These indicators were significantly (p <0,05) increased in boys aged 11 years by 4,0%, at the age of 12 years – by 4,6 %, in girls aged 11–12, the increase was 30,2% at each age; Static endurance of the muscles of the back of the trunk and legs. The indicators were significantly (p <0,05) increased in boys aged 11 years old by 3,6%, at the age of 12 – by 4,5 %; in girls aged 11 years old – by 4,0% and at the age of 12 – by 3,1%. The results obtained show improvement of the posture status. The analysis of the results of physical fitness gives grounds to state that in schoolchildren of 11-12 years, the indicators of strength, speed-strength qualities, speed and agility have significantly improved (p <0,05). The exception is only an indicator of flexibility that undergoes significant (p <0,05) changes only in boys aged 11 and girls aged 12 years old. Statistically significant (p <0,05) also improved the index of Quetelet. The conducted pedagogical experiment confirmed the effectiveness of the technology of correcting the disturbances of posture of 11–12 year-old schoolchildren with hearing impairments using the means of health fitness in the process of adaptive physical education.
Efficiency of Introduction of the Posture Correction Technology for Children with Hearing Impairments with the Use of Health Fitness in the Process of Adaptive Physical Education
Keywords: школярі; вади слуху; порушення постави; технологія корекції; варіативний модуль; фізичні вправи; оздоровчий фітнес; schoolchildren; hearing impairments; posture disorders; correction technology; variation module; physical exercises; health fitness