Independence of the Regulatory Authority – Legal Aspects - Домагала, М.; Domagała, M. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2013)
Одна з основних директив євро- пейського права, що спрямована на досягнення конкурентного європейського енергетичного й газового ринку, крім засад вільного доступу третьої сторони та справедливого поділу, установлює принцип незалежності регулюючого органу – Президента управління з регулювання енергетики. Дискусійним питанням є сфера його незалежності, а також спосіб забезпечення його функціонування. Ключовим є питання, чи здатні чинні зараз норми права насправді забезпечити його незалежність чи вони лише декларують його непідпорядкованість іншим посадовим особам Європейського Союзу. Складним є питання відносин Президента управління з регулювання енергетики з національними урядами, адже багато держав – це найбільші власники підприємств в енергетичному секторі. Зроблено спробу розв’язати вказані питання на основі дослідження норм права Європейського Союзу й національного законодавства Республіки Польща. Отримано висновок, згідно з яким президент управління з регулювання енергетики може вимагати від урядів інформацію про стан внутрішнього енергетичного ринку, має право накладати санкції в разі загрози для стабільних поставок носіїв енергії. Передача контролю щодо поставок паливних матеріалів та електроенергії не тягне за собою анулювання загальної компетенції національних міністрів у цій сфері. Вони збережуть повноваження щодо адміністра- тивної політики, а також законотворчої й контрольних функцій.Researched aspect of ensuring the independence of the President of Energy Regulatory Office of the European Union. It is shown that such independence is a guarantee of fair competition and consumer protection in the power and gas markets. The President of the ERO may be in possession of data justifying the sanctions in the case of a threat to a stable supply.
Незалежність регулюючого органу – правові аспекти
Keywords: державне управління; регулюючий орган; Європейський Союз; governance; regulatory body; the European Union