About the Problem of Definition of the Term «Nonfiction» - Chyrva, Yulia; Чирва, Юлія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
The article deals with the attempts of defining nonfiction. During our research it was found out that one can see two stable tendencies in the American literature of the second half of the XXth century. On one hand, literature resembles journalism, factual reality, on the other hand, journalism borrowed different techniques from fiction. That’s why studying T. Capote’s creative work is very important. He has made an original genre experiment – a nonfiction novel «Іn Cold Blood».У статті розглянуто спроби визначення літератури nonfiction. У процесі дослідження виявлено, що в американській літературі другої половини ХХ ст. можна простежити дві стійкі тенденції: з одного боку, художня література тяжіє до публіцистики, до фактографічної дійсності, з іншого – журналістика запозичує різноманітні прийоми белетристики. Література стає або документальною й не підлягає законам художньої прози, оскільки поєднує в собі репортаж та журналістику; або філософію – тоді виявляє нові якості. У цьому зв’язку важливим видається звернення до творчості Трумена Капоте (Truman Streckfus Persons, 1924–1984), котрий здійснив оригінальний жанровий експеримент – створив nonfiction novel «In Cold Blood. A True Account Of Multiple Murder» / «З холодним серцем. Правдива історія одного вбивства та його наслідків» (1965).
До проблеми визначення терміна «nonfiction»
Keywords: New Journalism; genre; nonfiction novel; fact; document; T. Capote «In Cold Blood»; новий журналізм; жанр; nonfiction novel; факт; документ; Т. Капоте «З холодним серцем»