Особливості та умови формування бізнес-моделі підприємства в умовах цифрової трансформації економіки - Шостак, Людмила Василівна; Бегун, Світлана Іванівна (My University, 2024)
У даній статті розглянуто ключові аспекти формування бізнес-моделі підприємства в умовах цифрової трансформації економіки. Зокрема, увагу приділено вивченню розвитку цифрових технологій, таких як штучний інтелект, великі дані, хмарні обчислення та інтернет речей, змінює традиційні підходи до ведення бізнесу. Проаналізовано вплив цифрових інновацій на операційні процеси, ланцюги постачання, маркетинг та взаємодію з клієнтами. Авторами статті приділено увагу питанню визначення ключових елементів, які мають бути враховані при розробці бізнес-моделі в умовах цифровізації: гнучкість, інноваційність, інтеграція цифрових платформ та орієнтація на клієнта. Окремо підкреслено важливість адаптивності бізнес-моделі до швидких змін на ринку та впровадження відкритих інновацій. В ході дослідження було розглянуто фактори, що сприяють ефективному впровадженню цифрових змін: наявність цифрової стратегії, інвестиції у нові технології, розвиток цифрової культури серед працівників та керівників, а також забезпечення кібербезпеки. Наголошено на необхідності підвищення рівня цифрової грамотності персоналу та створення цифрової інфраструктури. Авторами було приділено увагу теоретичним аспектам формування бізнес-моделі підприємства в умовах цифрової трансформації, з акцентом на необхідності адаптації до нових умов ведення бізнесу для забезпечення конкурентоспроможності на сучасному ринку
Keywords: Підприємництво та торгівля; модель; бізнес-модель; цифровізацція; цифрова трансформація; діджиталізація; цифрова епоха; цифрові технології; 338.45