Структурно-функціональна організація та міжнародне значення Шацького екомережоформувального вузла в екологічній мережі Волинського Полісся - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Karpyuk, Zoia K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Формування різнорангових екологічних мереж і їх структурно-функціональних елементів – актуальний сучасний запит геопросторового впорядкування і екологічного оздоровлення регіонів. Завдання роботи полягає в аналізі географічних передумов формування та міжнародного значення Шацького екомережоформувального вузла – одного з найбільших за площею та ступенем збереженості природних екосистем, біотичного й ландшафтного різноманіття в регіоні Волинського Полісся. Схарактеризовано природні комплекси екологічного ядра, визначено ареали найбільшої видової насиченості, які слугують центрами збереження генофонду регіону, досліджено сучасний екологічний стан, структуру землекористування та визначено головні чинники антропогенної трансформації на його геоматичні й біотичні складники. Подальших досліджень потребують динамічні тенденції перетворень природних компонентів екосистем регіону під впливом антропогенних чинників із використанням для цієї мети структурно-функціональних елементів екологічної мережі. Forming of ecological networks and their structural-functional elements is an actual modern query of geospatial organization and ecological making healthy of regions. The task of work consists in the analysis of geographical pre-conditions of forming and international value of Shatsk ecological knot – one of most after an area and degree of stored of natural ecosystems, biotic and landscape variety of Volyn Polissya. The detailed description of natural complexes of ecological kernel and his biocenters, is given. They serve as the centres of maintenance of gene pool of region. The modern ecological state is investigational, structure of land-tenure and the main factors of anthropogenic transformation of natural components are certain. Further researches are needed by the dynamic tendencies of change of natural components of ecosystems of region under act of anthropogenic factors with the use for this aim of structural-functional elements of ecological network.
Structural-functional Organization and International Importance of Shatsk Ecological Core in the Ecological Network Volyn Polissya
Роботу виконано на кафедрі географії СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: біосферний заповідник; водно-болотні угіддя; екомережоформувальний вузол; екологічна мережа; biosphere reserve; wetlands; ecological knot; ecological network