Експериментальна модель підготовки майбутніх вихователів до емоційного розвитку дітей дошкільного віку - Трофаїла, Наталія (My University, 2017)
У статті обґрунтовано експериментальну модель підготовки майбутніх вихователів до емоційного розвитку дітей дошкільного віку. Особливу увагу приділено методологічним підходам (компетентнісний, діяльнісний, особистісний), принципам (принцип свідомості й активності в навчанні; принцип системності навчально-пізнавальної діяльності; принцип цілісності, доцільності, прогностичності; принцип послідовності і наступності, динамічності і полі функціональності. Формування готовності майбутніх вихователів до емоційного розвитку дітей дошкільного віку як пріоритетний напрям професійної підготовки майбутніх спеціалістів із дошкільної освіти, а також результати пошукового дослідження, зумовили необхідність визначення таких етапів підготовки студентів: інформаційний, організаційний, результативний. Наведено критерії (когнітивний, мотиваційний, діяльнісний) і показники за якими проводилось оцінювання рівнів готовності майбутніх вихователів до емоційного розвитку дітей дошкільного віку. Показниками когнітивного критерію є: знання щодо особливостей психічного розвитку дітей дошкільного віку; обізнаність з різновидами емоцій та специфікою їхніх проявів у дітей;обізнаність із специфікою організації педагогічного процесу, із врахуванням емоційної сфери дошкільників. Показниками мотиваційного критерію є: позитивна мотивація на взаємодію з дошкільниками із врахування їхнього емоційного стану; бажання працювати та встановити емоційний контакт з дошкільниками та батьками; прагнення використовувати технології з метою профілактики емоційного неблагополуччя у дітей. Показниками діяльнісного критерію є: уміння організовувати різні види діяльності з дітьми враховуючи їх емоційний стан; вміння планувати індивідуальну роботу з дошкільниками з метою подолання відхилень в емоційному розвитку; творчий підхід до навчання дошкільників соціально прийнятих способів вираження емоцій. The article substantiates the experimental model of the training of future educators for the emotional development of preschool children. Particular attention is paid to the methodological approaches (competence, activity, personal), principles (the principle of consciousness and activity in learning, the principle of the system of educational and cognitive activity, the principle of integrity, expediency, predictability, the principle of consistency and continuity, dynamism and field of functionality, formation of readiness of future educators to the emotional development of preschool children as a priority area for the training of future preschoolers as well as the results of the search Criteria (cognitive, motivational, activity) and indicators for assessing the readiness levels of future educators for the emotional development of preschool children were given. The indicators of the cognitive criterion are: knowledge on the level of readiness of future educators for the emotional development of children of preschool age. peculiarities of the mental development of children of preschool age; awareness of the types of emotions and the specifics of their manifestations in children; knowledge of the specifics of the organizations her educational process, taking into account the emotional sphere of preschool children. Indicators of the motivational criterion are: positive motivation to interact with preschoolers to take into account their emotional state; the desire to work and establish emotional contact with preschoolers and parents; the desire to use technology to prevent emotional distress in children. Indicators of the activity criterion are: ability to organize various activities with children taking into account their emotional state; ability to plan individual work with preschoolers in order to overcome deviations in emotional development; a creative approach to teaching preschoolers of socially accepted ways of expressing emotions.
Keywords: модель; підходи; принципи; критерії; показники; рівні