Громадська активність молоді у час війни: синергія теоретичних концепцій та емпіричної реальності громадської активності - Кузьмук, Ольга Миколаївна (My University, 2024)
Життя в умовах соціальної невизначеності та нестабільності створює ряд викликів та загроз, але, поруч з викликами, є і можливості, які є поштовхом до позитивних соціальних змін та якісних перетворень як громади так і країни в цілому. Зрештою, суспільна нестабільність та криза може проявити себе як своєрідний каталізатор для активізації громадської участі та активності, молодіжних рухів, які активно сприяють соціальним змінам та гуманітарній допомозі. Молоді люди виступають важливими агентами змін, залучаючи свої ресурси та енергію для допомоги постраждалим, організації гуманітарних акцій і захисту прав людини в умовах кризи. У статті досліджується роль молоді у громадській активності під час збройних конфліктів, зокрема їхній внесок у соціальні рухи, волонтерські ініціативи та підтримку місцевих громад. Дослідження базується на якісному аналізі досвіду молодих активістів, їхніх мотивацій, викликів, з якими вони стикаються, та досягнень, яких їм вдається досягти в умовах війни. Авторка статті особливо акцентує увагу на механізмах, що сприяють залученню молоді до громадських ініціатив, включаючи використання соціальних медіа, нетворкінг та партнерство з уже існуючими організаціями. Ці аспекти підкреслюють, як сучасні технології змінюють традиційні підходи до волонтерства та активізму. Крім того, стаття розглядає здатність молоді формувати нові соціальні зв’язки та створювати інноваційні рішення в умовах нестабільності, що свідчить про їхню гнучкість і адаптивність. Важливість підтримки молодіжних ініціатив підкреслюється як критичний елемент для зміцнення громадянського суспільства та забезпечення стійкості в кризових ситуаціях. Висновки статті можуть стати основою для розробки стратегій підтримки молоді, які сприятимуть розвитку соціальних змін у суспільстві. Емпіричною основою статті є серія досліджень, проведених Аналітичним центром «Волинь» Волинського національного університету імені Лесі Українки. У фокусі уваги – дослідження, спрямовані на вивчення молоді та молодіжних ініціатив, зокрема на аналіз мотивацій, які спонукають молодих людей брати участь у соціальних акціях та волонтерських проєктах. Важливими аспектами є також вивчення впливу соціальних та економічних умов на активність молоді, а також їхні очікування щодо змін у суспільстві. Дослідження включає якісні методи, такі як інтерв’ю та фокус-групи, що дозволяє отримати глибше розуміння потреб та інтересів молодих активістів. Це дає змогу виявити не лише виклики, з якими вони стикаються, але й можливості для їхнього розвитку та участі в громадських ініціативах. Дослідження акцентує на потенціалі молоді як рушійної сили під час воєнних конфліктів, відкриваючи нові перспективи для вивчення їхньої ролі у формуванні соціального порядку. Це дослідження також має на меті підвищити усвідомлення суспільства щодо важливості активної участі молоді в громадських справах, а також надати рекомендації для політиків, які прагнуть підтримувати молодіжні ініціативи в контексті соціальної справедливості та прав людини. Крім того, стаття розглядає здатність молоді формувати нові соціальні зв’язки та створювати інноваційні рішення в умовах нестабільності, що свідчить про їхню гнучкість і адаптивність. Важливість підтримки молодіжних ініціатив підкреслюється як критичний елемент для зміцнення громадянського суспільства та забезпечення стійкості в кризових ситуаціях. Висновки статті можуть слугувати основою для розробки стратегій підтримки молоді, які сприятимуть розвитку соціальних змін у суспільстві, підкреслюючи синергію між теоретичними концепціями та емпіричною реальністю громадської активності.
Keywords: громадська активність; молодь; війна; соціальні рухи; волонтерство; гуманітарна допомога; громадянське суспільство; соціальні зв’язки; агенти змін; 316.3:355.4(477)