Біоіндикатори техногенного впливу на урбоекосистеми м. Ковель та їх еколого-фізіологічна оцінка - Голуб, Валентина Олександрівна; Голуб, Сергій Миколайович; Голуб, Геннадій Сергійович; Holub, Valentyna O.; Holub, Serhii M.; Holub, Hennadii S. (Луцький національний технічний університет, 2016)
У статті висвітлено проблему забруднення урбогенного середовища як результат виробничої діяльності людини. Вказано на пріоритетні джерела забруднення токсичними речовинами екосистеми м. Ковель, виділено декілька зон інтенсивного техногенного забруднення. Для більш повної характеристики екологічної ситуації у житлово-промислових агломераціях міста Ковель вивчалася міграція важких металів у системі ґрунт − рослина. За однакових умов зростання різні види рослин накопичують свинець в органах неоднаково. Переважна більшість досліджуваних представників характеризуються значною концентрацією свинцю у кореневій системі, оскільки ґрунт є основним депонентом забруднюючих речовин. У фотосинтезуючому апараті рослин забрудненої зони спостерігається знижене нагромадження каротиноїдів і хлорофілу порівняно з чистою зоною. Наявність значної кількості забруднюючих речовин у ґрунті призвело до ряду морфологічних змін у рослин, які є наслідком функціональних внутрішніх змін. Рослини стали більш чутливими до хвороб і шкідників.

In this arlicle the problem of environmental urbanized pollution as the result of human’s manufacturing activity is lightened. The principal sources of pollution by toxic substances of environment are pointed out of Kovel ecosystems, selected multiple zones of intense anthropogenic pollution.. For better characteristic of ecological situation in the housing-manufacturing agglomerations of Kovel the migration of hard metals in the system soil-plants was studied. The majority of surveyed representatives characterized by significant concentrations of lead in the root system as soil is the main depositor pollutants. Photosynthetic apparatus in plants contaminated zone observed reduced accumulation carotenoids and chlorophyll compared with pure zone. The presence of a significant amount of pollutants in the soil led to a number of morphological changes in plants, resulting functional internal changes. Plants are more susceptible to diseases and pests.
Bioindicators of anthropogenic influence on urboecosystems of Kovel and their ecological and physiological assessment
Keywords: біоіндикатори; урбогенне середовище; антропогенний вплив; шкідливі речовини; важкі метали; система ґрунт − рослина; bioindicators; environmental urbanized; antropoloqicfl influense; harmful substances; hard metals; system soil - plant