Вербальні та невербальні засоби вираження юридичної тематики у німецькомовному кримінальному кінодискурсі - Божик, Данило Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню вербальних та невербальних засобів вираження юридичної тематики в німецькомовних кінофільмах в контексті кримінального кінодискурсу. Проаналізовано особливості кримінального кінодискурсу, виокремлено ключові елементи, що формують кримінальний жанр. Досліджено, як ці елементи взаємодіють, формуючи відчуття напруження, та визначено їхню роль у створенні кримінальної атмосфери в кінофільмах. У роботі виявлено вербальні та невербальні засоби вираження юридичної тематики на прикладі сучасних німецькомовних серіалів та фільмів. Проаналізовано специфіку застосування мовних засобів, таких як вживання професійної термінології, чітка структура розмови, короткі репліки. Охарактеризовано невербальні елементи, зокрема жести, міміку, пози та інші немовні засоби, які мають вплив на вираження юридичних аспектів у кіно. Виокремлено основні ознаки та особливості юридичної тематики, представленої у німецькомовних кримінальних фільмах. У фокусі дослідження перебуває діалогічна взаємодія між персонажами кінострічок, її лінгвістична та нелінгвістична складові. Установлено, як різні засоби вираження формують думку глядача про учасників судового процесу чи правоохоронних органів.
Keywords: дискурс; вербальні засоби; невербальні засоби; кіно; юридична тематика; кримінальний жанр