Психологія релігії: методичні рекомендації до самостійної та індивідуальної роботи студентів - Мудрик, Алла Богданівна; Mudrik, A.B. (Східноєвропейський нац. ун-т імені Лесі Українки, 2012)
Методичні рекомендації до самостійної та індивідуальної роботи студентів побудовані з урахуванням того, що частина матеріалу з курсу вивчається студентами самостійно. За умов, що на лекції відведена незначна кількість годин, то цей вид навчальної діяльності передбачає ознайомлення студентів лише із основними категоріями і поняттями, методами та психологічними теоріями предмета. Виходячи з цього, в навчально-методичному виданні пропонується виклад тем курсу, основні тези теми, основні положення до теми, завдання для самостійної роботи студентів. Завдання сформульовані таким чином, щоб можна було засвоїти основні категорії психології релігії, історичні передумови і перспективи розвитку психології релігії, її напрями та галузі, структуру, задачі та методи науки, її міждисциплінарні зв’язки з іншими науками. Значна кількість матеріалу присвячена таким ключовим темам як: релігійна свідомість, зовнішні і внутрішні фактори формування релігійної свідомості, причини виникнення релігійної свідомості, основні характеристики релігійної свідомості, феномен релігійності, етапи та чинники формування релігійності, індивідуально-типологічні характеристики релігійної особистості, психологія релігійної віри, психологічні особливості релігійного культу, психологічні особливості релігійної кризи та шляхи її подолання. Для цілісного уявлення про навчальний курс у навчально-методичному виданні представлені питання для практичних занять, питання для складання заліку та перелік літературних джерел, рекомендованих для опрацювання. Для студентів психологічних, релігієзнавчих, філософських спеціальностей, аспірантів, викладачів і всіх, хто цікавиться психологією.
ЗМІСТ 1.Опис навчального курсу. 2.Пояснювальна записка. 3.Структура курсу. 4.Тематичний план змістових модулів. 5.Тематичний план курсу. 6.Тематичний план практичних (семінарських) занять. 7.Питання для складання заліку. 8.Джерела, рекомендовані для опрацювання.
Keywords: психологія релігії; psychology of religion