Дієслівна функційна транспозиція відмінкових форм українського прикметника - Мельник, Ірина; Melnyk, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У студії з’ясовано сутність дієслівної функційної транспозиції відмінкових форм українських прикметників; визначено та описано спеціальні засоби, що фіксують уживання прикметників у присудковій функції; виявлено роль аналітичної синтаксичної морфеми-зв’язки бути та інших аналітичних синтаксичних морфем-напівзв’язок на зразок ставати/стати, залишатися/залишитися, виявлятися/виявитися, зоставатися/зостатися, здаватися/здатися, лишатися/ лишитися і под. у відприкметниковій дієслівній аналітичній синтаксичній транспозиції; схарактеризовано особливості поєднання відприкметникових дієслівних функційних транспозитів у двох відмінкових формах – формі називного та формі орудного відмінків з аналітичною синтаксичною морфемою-зв’язкою бути та іншими морфемами-напівзв’язками, які визначають часові параметри та конкретизують семантичні відтінки ознак та властивостей, приписуваних певним предметам; а також доведено вплив семантики аналітичних синтаксичних морфем-напівзв’язок на вибір відповідної відмінкової прикметникової словоформи. The article deals with the essence of functional verbal transposition of case forms of adjectives in Ukrainian language. Special features, that fix the use of adjectives in the function of predicate, are defined and described. The role of analytical syntactic linking morpheme to be and other analytical syntactic semi-linking morpheme like to become/to get, to remain/to be left, to manifest itself/to prove to be, to remain/to stay, to give up/to seem, to leave/to abandon is detected in numeralized verbal analytical syntactic transposition. The peculiarities of combination the numeralized verbal functional transpozyts are characterized in two case forms – in the form of nominative and instrumental cases with analytical syntactic linking morpheme to be and other semi-linking morphemes, which determine the temporal parameters and concretize the semantic nuances of signs and properties, that are attributed to a particular subject. The influence of semantics of analytical syntactic semi-linking morphemes is proved according to the choice of case adjectival wordforms.
The Verbal Functional Transposition of Case Forms of Adjective in Ukrainian Language
Keywords: транспозиція; відприкметникова дієслівна аналітична синтаксична транспозиція; транспозит; відприкметниковий дієслівний аналітичний синтаксичний транспозит; аналітична синтаксична морфема-зв’язка; аналітична синтаксична морфема-напівзв’язка; transposition; numeralized verbal analytical syntactic transposition; transpozyts; adjectivized verbal analytical syntactic transpozyts; analytical syntactic linking morpheme; analytical syntactic semi-linking morpheme