Антиросійська політична карикатура в Україні як засіб пропаганди у період військового протистояння на Сході України у 2014–2015 роках - Власюк, Альона; Vlasyuk, А. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті проаналізовано вплив антиросійської політичної карикатури у період військового протистояння в Україні. Встановлено домінантні теми карикатур, що спрямовані проти російської політики. Визначено основні завдання ілюстративних матеріалів, які поставили перед собою художники та редакції ЗМІ. Охарактеризовано образи, сюжети та персонажі карикатур, їхнє семантичне значення. Досліджено вплив пропагандистської політичної карикатури на формування негативних стереотипів в українському суспільстві. Простежено композиційні особливості художників, їхню лаконічність та образно-символічну мову. The author analyzes the impact of anti-Russian political caricatures, reveals dominant threads of caricatures aimed against the Russian policy, determines the main objectives of illustrative materials set by artists and editorial board. The influence of political caricatures propaganda on negative stereotypes formation in the Ukrainian society is described. Compositional features of artists, their laconism and figurative and symbolic language are traced.
Deals With Anti-Russian Political Caricature in Ukraine as a Tool of Propaganda During the the Military Confrontation in Eastern Ukraine in Years 2014–2015
Keywords: політична карикатура; political caricature; пропаганда; propaganda; суспільство; society; військове протистояння на Сході України; military confrontation in Eastern Ukraine