Реорганізація земельного устрою на Волині в ході реалізації столипінської аграрної реформи (1906–1914 рр.) - Шабала, Ярослав Миколайович; Shabala, Yaroslav M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2007)
У статті аналізується аграрне законодавство, яке регламентувало основні напрями реформування села в Російські імперії, показані особливості дореформеного устрою у Волинській губернії, що зумовило певну специфіку реформування аграрних відносин; на основі вивчення опублікованих матеріалів та архівних документів досліджуються динаміка, шляхи та засоби здійснення реформи, її вплив на структуру аграрного сектору Волині.

Reforming of farming organization in Vollyn Gubernia at the period of Stolypin Agrarian Reform (1906 – 1914). The article deals with the agricultural legistrature which defined the main ways of village-farming reforms in Russian Empire. The author concentrates on the peculiarities of farming organization in Volyn Gubernia in prereform period which determined certain specifications in agricultural relations and their reformation.
Reforming of farming organization in Vollyn Gubernia at the period of Stolypin Agrarian Reform (1906–1914)
Keywords: толипінська аграрна реформа; землеволодіння; землекористування; хутір; відруб; Stolypin agrarian reform; landownership; landusage; farmstead; cut-off