Характеристика фізичного розвитку жінок 36–44 років, які займаються слайд-аеробікою - Прилуцька, Тетяна; Альошина, Алла; Сологуб, Олександр; Лазько, Ольга; Prylutska, Tetyana; Alоshуna, Alla; Solohub, Oleksandr; Lazko, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Одним із напрямів сучасних наукових досліджень у сфері фізичного виховання є вивчення всього спектра питань, пов’язаних зі здоров’ям та його формуванням. Аналіз наукової літератури засвідчує узгоджену думку науковців, що однією з основних проблем сучасного суспільства є збереження та підтримання фізичного здоров’я жінок другого періоду зрілого віку на належному рівні. Наукове обґрунтування фізкультурно-оздоровчих занять для жінок зрілого віку другого періоду становить великий інтерес для фахівців. Мета дослідження – вивчити особливості фізичного розвитку жінок другого періоду зрілого віку. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, антропометричні методи дослідження, методи математичної статистики. Контингент досліджуваних становили на констатувальному етапі дослідження 49 жінок 36–44 років. Установлено, що в жінок 36–39 років не підлягають нормальному розподілу ОГК, обхват талії, обхват бедер, нижній обхват гомілки та м’язова маса, водночас у жінок 40–44 років – маса тіла, ОГК, обхват стегон та верхній обхват гомілки. Наголосимо, що між показниками фізичного розвитку жінок 36–39 й 40–44 років не встановлено статистично значущих відмінностей (р>0,05). Виняток становили верхній обхват гомілки та жирова маса – показники, які в жінок 40–44 років виявилися статистично значуще більшими (р<0,05). Ця тенденція підтвердилась і за результатами аналізу впливу вікових змін на індекс Кетле, який у жінок 40–44 років виявився статистично значуще (р<0,05) більшим, порівняно з жінками 36–39 років. Проте в жінок обох підгруп індекс Кетле коливався в межах норми. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою технології, спрямованої на покращення показників моторики жінок другого періоду зрілого віку з використанням засобів системи слайд-аеробіки.Topicality. One of the areas of modern scientific research in the field of physical education is the study of the whole spectrum of issues related to health and its formation. An analysis of the scientific literature testifies to the agreed opinion of scientists that one of the main problems of modern society is to preserve and maintain the physical health of women of the second period of adulthood at the proper level. The scientific justification of fitness classes for women of mature age of the second period is of great interest to specialists. Objective of the research is to to study the features of the physical development of women of the second period of adulthood. Research methods – analysis and synthesis of scientific and methodological literature, anthropometric research methods, methods of mathematical statistics. At the ascertaining stage of the study, 49 women of 36–44 years old participated in the research. It was found that in women aged 36–39 years old, the circumference of the chest, waist, hips, lower leg and muscle mass are not subject to normal distribution. It is worth noting that no statistically significant differences were found between the indicators of the physical development of women 36–39 and 40–44 years old (p> 0,05), with the exception of the upper leg coverage and fat mass, which were statistically significant for women aged 40–44 years old and higher (p <0,05). This trend was also confirmed by the analysis of the effect of age-related changes by the Quetelet index, which was statistically significantly (p <0,05) greater for women aged 40–44 than women aged 36–39. However, in women of both subgroups, the Ketle index fluctuated within normal limits. The prospects for further research are related to the development of technology aimed at improving the motility of women of the second period of adulthood using the means of a slide aerobics system.
Characterization of the Physical Development of Women of 36–44 Years Old Engaged in Slide Aerobics
Keywords: слайд-аеробіка; жінки другого періоду зрілого віку; фізичний розвиток; slide aerobics; women of the second period of adulthood; physical development