Аналогія як механізм утворення неологізмів сфери екології людини - Круглій, Олена Ростиславівна; Татаранюк, Сергій Петрович; Kruglii, O. R.; Tataraniuk, S. P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано роль аналогії в процесі словотвору англійської мови, зокрема у формуванні нових словотворчих елементів сфери екології людини. Досліджено процеси аналогії у формуванні нових афіксів на прикладах афіксального словотворення та словоскладання еколінгвізмів. Виокремлено типові слова-моделі та наведено приклади новоутворень сфери екології людини, утворені шляхом телескопії за аналогією до наявних словотворчих моделей. Проаналізовано фразеологічні інновації досліджуваної терміносистеми. The article examines the role of analogy in the process of word formation in English, particularly in the formation of new word-building elements in the area of human ecology. The processes in the formation of new affixes by means of affixal derivation are viewed. Typical speech models and examples of new words similar to existing derivational models in human ecology formed by means of telescopy are examined. The fixed phrases and semantic innovations as well as abbreviations in the sphere of human ecology are studied too. New affixes are formed on the basis of the really existing morphemes and separate words due to the process of affixalisation, as well as on basis of pseudomorphemes which can coincide with the actual lexical items or function as their parts due to the processes of arbitrary segmentation by means of the certain derivational procedures.
Аналогія як механізм утворення неологізмів сфери екології людини
Keywords: аналогія; analogy; неологізми; neologisms; екологія людини; human ecology