Морфометричні індекси молюсків роду Unio в нормі - Єрмошина, Тетяна; Павлюченко, Олеся; Yermoshyna, Tatyana; Pavluchenko, Olesya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Досліджено морфометричні індекси прісноводних двостулкових молюсків роду Unio (U. pictorum, U. rostratus, U. tumidus, U. conus) із річок Тетерева, Гнилоп’яті та Гуйви. Найменші значення ниркового, печін¬кового, зябрового та мантійного індексів зареєстровано у U. tumidus. Частка м’якого тіла у особин U. pictorum та U. tumidus однакова, а у U. conus значно менша. Морфометричні індекси перлівниць є величинами сталими, які не зазнають популяційної мінливості та не залежать від статі, віку особин і пори року. Mor¬phometric indices of the freshwater bivalves of Unio genus (U. pictorum, U. rostratus, U. tumidus, U. conus) of rivers Teteriv, Gnilopyat and Guyva were investigated. The lowest values of kidney, hepatic, branchial and mantle indexes were registered at the U. tumidus. Molluscs U. tumidus and U. conus have a relatively high, short and more convex shell, shells of U. pictorum low, elongated and flatter. Share of the soft body in individuals U. pictorum and U. tumidus is identical, though the shell of the last is much heavier. Share of the soft body of U. conus is significantly less, than that of the shell. Morphometric indices Unio are stable values, which are not amenable population variability and are not depend on sex, age individuals and season of the year (except a gonadal index).
Morphometric Indices of Unio Genus Molluscs in Norm
Keywords: морфометричні індекси; серцеві індекси; індекси ваги; перлівниці; двостулкові молюски; morphometric indices; cardiac indices; indices of mass; Unio; bivalves