Теоретичні засади формування системи антикризового управління банківською установою - Говіна, Зоя (Вежа-друк, 2025)
Розглянуто теоретичні підходи до формування системи антикризового управління в банківських установах в умовах зростання фінансових ризиків і макроекономічної нестабільності. Обґрунтовано, що ефективна система антикризового управління має базуватися на превентивному підході, який дозволяє не лише реагувати на кризові явища, а й запобігати їх виникненню через ранню діагностику загроз і розробку сценаріїв адаптації. Визначено ключові етапи антикризового управління - від стратегічного аналізу та оцінки ризиків до вибору альтернативних управлінських рішень і контролю результатів. Підкреслено важливість інтеграції моніторингу, планування та координації дій у межах єдиної управлінської системи банку. Доведено, що побудова гнучкої, багаторівневої системи антикризового управління забезпечує стабільність фінансової установи, її конкурентоспроможність та стійкість до зовнішніх шоків. Зроблено висновок, що розвиток сучасних підходів до антикризового менеджменту банків є необхідною умовою фінансової безпеки й економічної стабільності держави.
Keywords: антикризове управління; банківська установа; фінансова стійкість; ризики; стратегічний аналіз; система моніторингу; ефективність управління