Діагностика конфліктності у підлітковому віці - Видерко, Анастасія; Коць, Михайло Онисимович (My University, 2023)
Здійснено теоретико-емпіричне дослідження конфліктності у підлітковому віці. Розкрито, що конфліктні прояви, характерні для цього віку, носять ситуативний характер. Але в несприятливих умовах відсутність своєчасної психологічної допомоги може обернутися стійкими особистісними утвореннями. Проведене емпіричне дослідження показало, що структурні компоненти Я-концепції, а саме Я-образ і самооцінка досліджуваних підлітків створюють умови для конфліктності у стосунках з оточуючими. Прагнення до домінування, вразливість, суперечливість в оцінках подій життя, прагнення до самостійності, незалежності – все це сприяє виникненню конфліктних проявів у стратегіях поведінки підлітків . У результаті проведеного дослідження, якісного та кількісного аналізу отриманих даних виявлено психологічні особливості сфери самосвідомості підлітків, якими є: недостатньо високий рівень прийняття себе та інших людей; внутрішня напруженість, нестійкість психоемоційного стану, дратівливість, короткочасність, мінливість настрою, яскраво виражені ознаки агресії та негативізму, що в цілому зумовлює досить високий рівень конфліктності (переважання стилю суперництва у вирішенні конфліктних ситуацій); переоцінка себе, своїх здібностей, можливостей; низький рівень розвитку здатності до самоаналізу та обмежене розуміння себе, нестійкість самооцінки.
Keywords: підлітковий вік; конфліктність