Психологічні детермінанти емоційного вигорання дружин військовослужбовців - Петрова, Світлана Георгіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження психологічних детермінантів емоційного вигорання дружин військовослужбовців. Магістерська робота представлена дослідженню психологічних детермінантів емоційного вигорання дружин військовослужбовців. У роботі теоретично охарактеризовано поняття емоційного вигорання, його етапи та основні чинники та детермінанти. Здійснено аналіз взаємозв'язку специфічних стресорів та емоційного вигорання у дружин військовослужбовців, що дало змогу виявити основні чинники впливу та закономірності його прояву. Проведено емпіричне дослідження рівня емоційного вигорання серед жінок дало можливість якісно оцінити ступінь вираженості його компонентів. Отримані результати підтверджують, що рівень емоційного вигорання значною мірою залежить від індивідуально-психологічних ресурсів жінки, її копінг-стратегій і здатності до саморегуляції. Практичне значення дослідження полягає у розробленні програми профілактики емоційного вигорання, зокрема через формування навичок емоційної саморегуляції, розвиток соціальної підтримки та зміцнення внутрішніх ресурсів особистості.
Keywords: емоційне вигорання; дружини військовослужбовців; чинники; детермінанти