Основні засади національної безпеки Франції - Малиновська, Наталія Вікторівна; Malynovska, Nataliia V. (Причорноморський центр досліджень проблем суспільства, 2014)
У сучасному мінливому світі стрімко простежується перерозподіл світу, держави стоять перед новими викликами часу, а насамперед захистом власних кордонів. Це ж питання постає і перед Францією. Крім безпеки держави на Європейському континенті, вона ставить перед собою завдання захисту заморських володінь і країн, які півстоліття тому були її колоніями.