Методичні основи інтегрального геоекосистемного аналізу транскордонного регіону - Бояр, Андрій Олексійович; Boiar, Andrii O. (Волинський державний університет ім. Лесі Українки, 2002)
У статті розглядаються основні підходи та методи, що повинні лежати в основі інтегрального геоекосистемного дослідження транскордонного регіону. Серед узагальнюючих категорій, які характеризують сукупність соціально-економічних та природних факторів сталого розвитку регіону, виділяються антропогенне навантаження на геоекосистеми та їх екологічна стійкість. Наголошується на тому, що найбільш ефективною для проведення інтегральногої оцінки цих категорій є методика побудови таксономічного показника рівня розвитку. Запропоновані основні напрями практичного застосування отриманих інтегральних показників.

The main approaches and methods of the integrated geoecosystem research of a crossborder region are considered in the article. The anthropogenic pressure over the geoecosystems and their ecological sustainability are singled out as the generalized categories, that characterize the complex of the socialeconomic and natural factors of the sustainable regional development. It is also stressed that the methodic of the calculation of the tacsonomic development level index is the most effective for the integrated assessment of those categories. The main directions of usage of the received integrated indexes are proposed.
The Methodical Bases of the Integrated Geoecosystem Analyses of the Crossborder Region
Keywords: геоекосистема; екологічна стійкість; антропогенне навантаження; транскордонний регіон; екологічна напруженість; сталий розвиток; ecological sustainability; anthropogenic pressure; geoecosystem; crossborder region; ecological tension; sustainable development