Суцільні санітарно-оздоровчі заходи на території природно-заповідного фонду ДП «Цуманське лісове господарство» - Кичилюк, Олександр Володимирович; Войтюк, Василь Петрович; Гетьманчук, Анатолій Іванович; Андреєва, Валентина Вікторівна; Kychyliuk, Oleksandr V.; Voitiuk, Vasyl P.; Hetmanchuk, Anatolii I.; Andreieva, Valentyna V. (Український науково-дослідний інститут лісового господарства і агролісомеліорації імені Г.М. Висоцького, 2014)
У статті розглядаються результати обстеження санітарного стану деревостанів на території об’єктів природно-заповідного фонду державного підприємства «Цуманське лісове господарство» та обґрунтовуються доцільні лісівничі санітарно-оздоровчі заходи. При обстеженні було виявлено масове всихання деревостанів із перевагою або значною долею у складі ялини європейської, сосни звичайної та вільхи чорної. Встановлені безпосередні причини всихання дерев: ялини – ураження стовбуровим шкідником Ips typographus L., сосни – ураження Phellinus pini (Brot.:Fr.) та судинним мікозом, вільхи – перестійний вік у комплексі з анормально посушливими погодними умовами восени 2014 року. Виводиться гіпотеза щодо першопричин всихання ялини – на нашу думку, це невідповідність цієї деревної породи лісорослинній зоні. У зв’язку із повною втратою біологічної стійкості обстежених деревостанів рекомендовані заходи для оздоровлення лісових масивів – це суцільні санітарні рубки у комплексі зі створенням лісових культур або сприянням природному поновленню лісу.

The results of investigation sanitary forest conditions on the territory of nature reserve fund of state enterprise «Tsumanske lisove gospodarstvo» and substantiation of forest sanitation are examined in the article. Mass desiccation of trees discover by carry out of investigation in forests with predominant Norway spruce, Scots pine and alder in composition. Direct reasons of desiccation of trees are determine: for Norway spruce is damaging of bark beetle Ips typographus L., for Scots pine is damaging Phellinus pini (Brot.:Fr.) and vascular mycosis, for alder is age of decline in complex with abnormal dry weather in autumn 2014. Hypothesis of urgent reason desiccation of Norway spruce trees determine – it is not suitable of this species for silvicultural zone. Recommended practice for forest hygiene are strip sanitize cutting at the same time forest cultures or measures for promotion natural expansion of forest, because investigating stands fully lost disease resistance.
Clear forestry sanitation on the territory of nature reserve fund of state enterprise «Tsumanske lisove gospodarstvo».
Keywords: вільха чорна; common alder; всихання дерев; desiccation of trees; природно-заповідний фонд; nature reserve fund; санітарні рубки; sanitation cutting; сосна звичайна; Scots pine; ялина європейська; Norway spruce