Озера Волинської області: водні та сапропелеві ресурси - Ільїн, Леонід; Ilyin, Leonid (My University, 2016)
Мета статті – проаналізувати водні та сапропелеві ресурси озер Волинської області. У дослідженні основну увагу закцентовано на оцінку водних, органо-мінеральних і біологічних ресурсів озерного фонду Волинської області. Розкрито роль озер у господарському комплексі регіону – у водопостачанні, функціонуванні меліоративних систем, рибальстві, рекреації, землеробстві тощо. Установлено загальну кількість озер в області й ступінь заозереності досліджуваної території. Виокремлено групи районів із високою часткою озерного потенціалу. Проаналізовано проблеми та перспективи використання озерних ресурсів Волинської області. Цель статьи – проанализировать водные и сапропелевые ресурсы озер Волынской области. В исследовании основное внимание акцентируется на оценке водных, органо-минеральных и биологических ресурсов озерного фонда Волынской области. Раскрыта роль озер в хозяйственном комплексе региона – водоснабжении, функционировании мелиоративных систем, рыболовстве, рекреации, земледелии и т. п. Установлены общее количество озер в области и степень заозерености исследуемой территории. Выделены группы районов с высокой долей озерного потенциала. Проанализированы проблемы и перспективы использования озерных ресурсов Волынской области. The purpose of this article is to analyse water and sapropelic resources of the lakes of Volyn region. The author focuses on the assessment of water, organo-mineral and biological resources of the lake fund in Volyn region. The author reveals the role of the lakes in the economic complex of the region – water supply, functioning of irrigation systems, fisheries, recreation, agriculture, etc. The total number of lakes in the region and the degree of lakes provision of the study area are established. The group of areas with a high percentage of lake capacity are defined. The problems and prospects for the use of lake resources in Volyn region are analyzed.
Lakes of Volyn Region: Water and Sapropelic Resources
Keywords: озеро; природні ресурси; донні відклади; сапропель; раціональне використання; Волинська область; lake; natural resources; bottom sediments; sapropel; rational use; Volyn region