Система вокалізму та консонантизму Л. Е. Венглінського з погляду її унормованості порівняно з польською мовою ХІХ ст. - Совтис, Наталія Миколаївна; Sovtys, Natalia (Східноєвропейський національний університет, 2013)
У статті розглянуто систему вокалізму та консонантизму Л. Е. Венглінського на матеріалі польськомовних текстів. Спираючись на добір графічних засобів, а особливо певну послідовність або непослідовність під час їх добору, порівняно з орфографічними рекомендаціями граматик ХІХ ст., зроблено певні спостереження про існування в мові Л. Е. Венглінського діалектних та архаїчних явищ. Значну увагу приділено впливу української мови на систему вокалізму та консонантизму Л. Е. Венглінського. The article analyses Lev Venglinskii’s vowel and consonant systems on the basis of polish language texts. Relying on the selection of graphic tools and particularly on the determined sequence or inconsequence during the process of their selection, as compared with the spelling recommendations of grammar books of the ХІХ century, certain observations are made about the existence of dialect and archaic phenomena in Lev Venglinskii’s language. Significant attention is devoted to the influence of Ukrainian language on Lev Venglinskii’s vowel and consonant systems.
Lev Venglinskii’s Vowel and Consonant Systems from the Point of View of their Normativity in Comparison with the General-polish Language of the Second Half of the ХІХ Century
Keywords: вокалізм; консонантизм; білінгвізм; архаїзм; орфографія; vowel; consonant; bilingualism; archaic spelling; orphography