Першоджерела алюзивних компонентів вертикального контексту - Васейко, Юлія Святославівна; Цьолик, Наталія Миколаївна (My University, 2019)
У статті встановлено,що вертикальний контекст як семантико-функціональна категорія має власну систему засобів творення імпліцитних змістових секторів, серед яких центральне місце займають алюзивні номінації та цитати. З’ясовано, що згадані одиниці володіють автономною семантикою, яка не залежить від впливу фактуального оточення горизонтальної площини, оскільки вона попередньо сформувалася в екстратекстових умовах. Визначено, що значення алюзивних знаків детерміноване прототекстом – першоджерелом: Біблією, міфами, національною та класичною світовою літературою, мистецтвом і т. ін.
Keywords: вертикальний контекст; горизонтальний контекст; імліцитний зміст; алюзія