Ідеологічна основа українсько - російських інформаційних воєн - Гнасевич, Надія; Рудакевич, Оксана; Gnasevich, Nadiya; Rudakevich, Oksana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
У статті досліджено ідеологічні основи російсько-українського інформаційного протистояннння. Розкрито поняття інформаційної війни, висвітлено вплив пропаганди як різновиду даного протистояння та її вплив на суспільну свідомість українців у історичній ретроспективі та сьогодні.Авторами наголошено, що метою, інформаційної агресіі завжди було послаблення спочатку моральних, а відтак і матерільних сил супротивника та посилення позицій агресора. Закценотовано, що підгрунтям ідеологічного інформаційного тиску російських політичних еліт на українців, і в XIX– XХ століттях так і в час, коли існує незалежна держава Україна, був передусім стан відсутностімонолітного національного буття. Саме це є спокусою відновлення з більшою активністю претензій «старшого брата – сусіда» на канонічну територію, що звучать тепер як створення єдиного культурно-політичного простору «Русского мира». Науковці змушені констатувати, що національна свідомість українців ще недостатньо розвинута, щоб протиставати таким ідеям міцну обґрунтовану українську позицію.Тому для народу держави Україна найважливішим завданням є створення національної ідеології, сформованої на основі етнічної тисячолітньої української культурно-історичної традиції, передусім як державної системи вартостей.
The Ideological Basis of Ukrainian - Russian Information Wars
Keywords: ідеологія; ideology; національне буття; national being; українська культурно-історична традиція; ukrainian cultural and historical tradition; інформаційне протистояннння; informative confrontation