Художньо-стилістичні принципи сучасного декоративного живопису Волині - Каленюк, Ольга Миколаївна; Панфілова, Олександра Георгіївна (Дрогобицький державний педагогічний університетот імені Івана Франка., 2024)
Стаття розкриває особливості створення творів декоративного живопису українськими митцями на сучасному етапі. Метою статті є ознайомлення зі стилістичними та композиційними особливостями виконання декора- тивного живопису сучасних митців, з’ясування нових тенденцій, які використовують сучасні волинські художники. Визначено, що декоративний розпис у творах станкового характеру набуває рис декоративного живопису, оскільки він акумулює в собі композицію з високим ступенем виразності і декоративності. Визначено, що декоративність є невід’ємна частина образотворчого мистецтва й основним художнім засобом декоративного живопису за допо- могою якого створюється форма і втілюється зміст. Проаналізовано композиційні прийоми, які застосовуються в декоративному живописі у роботі з різними матеріалами. Виокремлені сучасні художники Волині, які активно пра- цюють в контексті декоративного живопису. Доведено, що український декоративний живопис на сучасному етапі розвивається в контексті тенденцій, які застосовуються у світовій мистецькій практиці та наповнений символікою, характерною для української мистецької спадщини ідентифікуючи українське мистецтво. В дослідженні використа- но методи аналізу та синтезу, системного підходу, які допомогли здійснити узагальнення джерельної бази, проаналі- зувати суть визначеної проблеми, її теоретичний та практичний бік. Увага зосереджена на художньо-стилістичних особливостях декоративного живопису. Визначено ознаки, які може мати декоративне живописне зображення в процесі побудови виразної композиції. Розглянуто стилістику творчості волинських митців останніх років, зокрема Катерини Ганейчук, Тетяни Ядчук-Богомазової, Наталії Мелесь, Анни Попової, Ольги Кучми та інші.
Keywords: Декоративний живопис; композиція; стилізація; сучасні художники; синтез; 75.058(072)