Теоретико-методологічні засади дослідження природно-ресурсного потенціалу Дубровицької територіальної громади Рівненської областІ задля ефективної охорони та раціонального використання - Чижевська, Лариса Тарасівна; Мельнійчук, Михайло Михайлович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Нетробчук, Ірина Марківна; Тарасюк, Ніна Адамівна; Полянський, Сергій Володимирович; Білецький, Юрій Валентинович; Качаровський, Роман Євгенович (ВГ "Наукові песпективи", 2025)
Дубровицька територіальна громада, що знаходиться на крайньому північному заході Рівненщини, характеризується поєднанням унікальних ландшафтів з різноманіттям малозмінених природних компонентів. Останнім часом простежується посилення негативного впливу на природу Дубровицького, передусім, за рахунок видобування бурштину, масового вирубування лісів, розорювання земель і їх виснаження. Чинником, що за своєю дієвою силою переважив усі перелічені вище, став безупинний вплив радіації. Остання є наслідком аварії на ЧАЕС, а також постійних викидів Рівненської АЕС. В результаті цього тисячі гектарів земельних угідь стали ризикованими для використання в сільському господарстві, ускладнився медико - біологічний стан населення. Це зумовлює необхідність проведення систематичних досліджень стану довкілля з метою збереження довкілля, а також задля розробки напрямків оптимізації ситуації.
Keywords: територіальна громада; Дубровицька територіальна громада; Рівненська область; геологія; клімат; водні ресурси; грунти; ліси; природно-заповідний фонд; земельні ресурси; 001.32:1/3](477)(02)