Діахронія розвитку прізвищевої системи селища Компаніївка - Волчанська, Ганна Василівна; Нога, Юлія Андріївна; Volchanska, Hanna; Noga, Yuliya (Східноєвропейський національний університет, 2013)
Статтю присвячено аналізові прізвищевої системи селища Компаніївка. Схарактеризовано лексико-семантичні та словотвірно-структурні особливості творення й видозміни антропонімічної системи регіону, визначено продуктивні словотворчі моделі, досліджено новітні способи творення прізвищ вторинної номінації в місцевому антропоніміконі. Установлено, що за семантикою твірних основ переважну більшість становлять відіменні та відапелятивні антропоніми, серед останніх найпоширенішими виступають назви осіб за найбільш характерними ознаками і родом занять; за способом словотвору превалюють прізвищеві номени, утворені лексико-семантичним та морфологічним способами. Досліджено, що до новітніх способів утворення прізвищ належать паралельні форми прізвищ та їх акцентуаційні варіанти. The paper analyses family names system of the village Kompaniyivka. It characterises lexico-semantical and derivational-structural peculiarities of formation and modification of regional anthroponymic system, identifies productive word-formational models, investigates current ways of forming family names of secondary nomination in the local anthroponymicon. The papers estimates that, according to the semantics of derivational stems, names and appellatives prevail, the most widespread among the latter are names, stressing prominent features of a person or his / her profession; according to the means of word-formation, family names created with the help of lexico-semantical and morphological means prevail. The paper ascertains that duplicating variants of family manes, as well as their accentual variants belong to the latest means of forming these onyms.
Development Diachrony of the Village Kompaniyivka Family Names System
Keywords: антропонімія; прізвище; відіменний; відапелятивний; відтопонімний; морфологічний та неморфологічний способи творення антропонімів; anthroponymy; family name; onimal; appellative; toponimic; morphologic and non-morphologic means of anthroponym formation