Лучна рослинність Шацького Поозер’я - Кузярін, Олександр; Коцун, Лариса; Кузьмішина, Ірина; Kuziarin, Оleksandr; Kotsun, Larysa; Kuzmishyna, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Уперше на підставі аналізу польових і літературних даних розроблено класифікаційну схему лучної рослин- ності для Шацького Поозер’я за еколого-флористичним методом Браун-Бланке. Синтаксономічний склад лучної рослинності дослідженої території включає три класи (Nardo-callunetea Prsg. 1949, Trifolio-geranietea sanguinei Th. Müller 1962, Molinio-arrhenatheretea R. Tx.), чотири порядки, вісім союзів, 23 асоціації та одне базальне угруповання. Провідна позиція за кількістю елементарних одиниць рослинності належить до глікофітних лук класу Molinioarrhenatheretea (15 асоціацій). При цьому територіально переважають мезогігрофільні щучникові фітоценози (Deschampsietum caespitosae Horvatić 1930). Вивчено ценотичну структуру та з’ясовано екологічні умови рослинних угруповань. Basing on the analysis of the phytocenotic records and references the meadow vegetation classificate scheme by method of Braun- Blanqe for the Shatsk Lake Land was elaborated. The syntaxonomic composition of the research vegetation includes 3 classes (Nardo-callunetea Prsg. 1949, Trifolio-geranietea sanguinei Th. Müller 1962, Molinio-arrhenatheretea R.Tx.), 4 orders, 23 associations and 1 basal group. Phytocenotic structure has been studied and ecological conditions of plant communities has elucidated.
Meadow Vegetation of the Shatsk Lake Land
Keywords: Шацьке Поозер’я; еколого-ценотична структура; характерні види; асоціація; класифікаційна схема; лучна рослинність; Shatsk Lake Land; ecologophytocenotic structure; characteristic species; association; classificate scheme; meadow vegetation