Обґрунтування програми оздоровчо-рекреаційної діяльності в похилому віці - Томенко, Олександр; Tomenko, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Мета дослідження – наукове обґрунтування програми оздоровчо-рекреаційної діяльності для осіб похило-го віку, яка передбачає врахування стану їхнього здоров’я, функціональних характеристик і фізичної підготов-леності. Із метою досягнення сформульованої мети й виконання зазначених завдань дослідження використано такі методи: педагогічні, аналіз й узагальнення наукової літератури, нормативно-правових актів, соціологічні, викопіювання з медичних карт; математичної статистики. У дослідженні брали участь 86 осіб похилого віку. Результати. У результаті дослідження визначено рівень самооцінки здоров’я осіб похилого віку, який указував що 15,6 % респондентів вважають свій стан здоров’я дуже поганим. Виявлено, що основна причина (68,5 % відповідей), яка стає на заваді занять фізичними вправами, – це відсутність мотивації. Люди похилого віку не заперечують ідеал здорового способу життя, однак рідко його наслідують. Під час розробки програми оздоровчо-рекреаційної діяльності, ми розділили досліджуваних на чотири вікові групи, що мають найбільші відмінності за рівнем захворюваності. Висновки. Результати проведеного аналізу дали змогу встановити поширеність хронічних захворювань серед респондентів, а також за допомогою кластеризації розділити досліджувану вибірку на чотири вікові групи, що мають найбільші відмінності за рівнем захворюваності. Розподіл на вікові групи залежно від захворюваності має практичне значення для розробки програм оздоровчо-рекреаційної діяльності для кожної вікової групи окремо. На підставі отриманих даних розроблена програма оздоровчо-рекреаційної діяльності для осіб похилого віку, яка передбачає врахування стану їхнього здоров’я, функціональні характеристики та фізичну підготовленість, особливість якої полягає в тому, що для кожної вікової групи жінок, виходячи з рівня їхнього здоров’я, функціональних характеристик і фізичної підготов-леності розроблено відповідні види вправ і їх рівень.The objective of our research was to scientifically substantiate the program of wellness and recreational activities for the elderly, which takes into consideration their health, functional characteristics and physical preparation. In order to achieve the stated goal and solve these research problems, the following methods were used: pedagogical, analysis and generalization of scientific literature, regulations, sociological, copying from medical records; mathematical statistics. The study involved 86 elderly people. Research findings: as the result of the study, we determined the level of self-esteem of the health of the elderly, which indicated that 15,6 % of respondents consider their health to be very poor. It was found out that the main reason (68,5 % of answers) that hinders physical activity is the lack of motivation. The elderly do not deny the ideal of a healthy lifestyle, but rarely follow it. In developing the program of wellness and recreational activities, we divided the elderly under study into four age groups with the greatest discrepancies in morbidity rate. Conclusions. The findings of the analysis allowed to establish the prevalence of chronic diseases among respondents, as well as by clustering to divide the study sample into four age groups with the greatest discrepancies in the morbidity rate. The division into age groups depending on the morbidity is of practical importance for the development of programs of wellness and recreational activities for each age group separately. Based on the data obtained, a program of wellness and recreational activities for the elderly has been developed, which takes into consideration their health, functional characteristics and physical preparation, the peculiarity of which is that for each age group of women, based on their level of health, functional characteristics and physical preparation, appropriate types of exercises and their level have been developed.
Substantiation of the Program of Wellness and Recreational Activities in the Elderly
Keywords: похилий вік; оздоровчо-рекреаційна рухова активність; програма; elderly age; wellness and recreational physical activity; program