«Інший світ» Ґ. Герлінґа-Ґрудзінського й «Записки з Мертвого дому» Ф. М. Достоєвського: спадкоємні зв’язки в табірному тексті - Колошук, Надія Георгіївна; Koloshuk, N. G. (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2008)
У статті йдеться про спадкоємні зв’язки мемуарних текстів Ф. М. Достоєвського та Ґ. Герлінґа- Ґрудзінського, які показують розвиток традиції мемуарних жанрів, зокрема табірної прози. А також засвідчують перехід філософської проблематики, яка стосується людського відчуження через тюрми й табори, від автора ХІХ ст. до його наступника у столітті ХХ. Порівняння дає змогу виявити глибину проникнення польського письменника у закони чужого йому світу та оцінити моральні критерії його зображення. This article is about the ancestral contacts among G. Herling-Grudzinskiy’s and F.Dostouevskiy’s memoir texts. This texts demonstrate the development of the tradition of the memoir genres, and more specifically the prison camp prose. They also witness the transformation of the philosophical problems, which concern human estrangement because of the prisons and conctntration camps, from the author of the 19th century to his successor in the 20th century. This comparison gives possibitity to manifest the intensity of the penetration of the Polish writer in to the Laws of the wordl, alien for him, and to appreciate moral criterions of his representation.
G. Herling-Grudzinskiy’s “The another world” and F.Dostouevskiy’s “The notes from the Dead house”: the ancestral contacts in the prison camp text
Keywords: каторжанські спогади; табірний текст; мемуари; документалізм; ремінісценції; мотив; аналогія; контраст; відчуження; remembrance of the convicts; prison camp text; memoirs; non-fiction genre; reminiscences; motif; analogy; estrangement; contrast