Психологічні особливості прояву залежності від соціальних мереж - Гладишевська, Тетяна Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Наукове дослідження присвячене вивченню особливостей прояву залежності від соціальних мереж. Для реалізації завдань кваліфікаційної роботи було теоретично обґрунтовано та емпірично вивчено особливості прояву залежності від соціальних мереж. У теоретичні частині дослідження аналізуються чинники виникнення залежної поведінки від соціальних мереж, симптоматика та особливості її прояву. Особлива увага приділена селфіадикції як одній із форм залежної поведінки. У психології залежність від соціальних мереж розглядається як специфічний вид поведінкової залежності, що має свої характерні ознаки. Цей феномен визначається як патологічна форма використання платформ соціальних медіа, коли поведінка людини стає неконтрольованою, надмірною та негативно впливає на її повсякденне життя, стосунки, професійну чи академічну діяльність. За визначенням Американської асоціації психіатрії, селфіадикція може розглядатися як форма цифрової поведінкової залежності, що базується на постійній потребі у підтвердженні власної соціальної значущості через зворотний зв'язок (лайки, коментарі, поширення). Один із ключових моментів у визначенні селфіадикції – це нездатність контролювати поведінку, що виражається у: постійному бажанні робити селфі навіть у невідповідних ситуаціях; дискомфорті при неможливості сфотографувати себе; прагненні до редагування фото, щоб створити ідеальний образ. Емпіричне вивчення прояву залежност від соціальних мереж засвідчує зв’язок між особистісними особливостями характеру та поведінки і схильністю до селфі-адикції. Не виявлено кореляційного зв’язку селфітом та віком. Найнижчий взаємозв’язок виявлено між такими показниками як педантичнсть, депресивність, відкритість, та інтро-/екстраверсією. Тісний взаємозв’язок виявлено між схильністю до селфі-адикції і такими рисами як демонстративність, застрягання, гіпертимність, дистимічність, реактивна агресивність та емоційна лабільність. Кваліфікаційна робота має перспективу подальших досліджень. Розуміння психологічних механізмів і наслідків селфіадикції є важливим для розробки ефективних методів профілактики та корекції. Ключові слова: адикція, залежна поведінка, залежність від соціальних мереж, селфіадикція.
Keywords: адикція; залежна поведінка; залежність від соціальних мереж; селфіадикція