Сучасна лексикографія: проблеми й перспективи - Гороть, Євгенія; Малімон, Леся; Horot, Yevheniia; Malimon, Lesia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Висвітлено основні тенденції розвитку сучасної лексикографії. Аналіз теоретичних праць показав: лексикографія – важливий аспект розвитку кожної мови, оскільки словник зберігає мову, а без мови не може існувати жодна держава. Екстралінгвальні чинники впливають на якість лексикографічної продукції. Науковці розрізняють теоретичну та практичну лексикографію. Теоретична лексикографія розробляє теоретичні засади укладання та класифікації словників. Результатом практичної лексикографії є лексикографічна праця – словник або довідник у формі книги чи комп’ютерної версії. Робота над словником включає декілька етапів (обґрунтування актуальності та необхідності опублікування словника, визначення його основних характеристик і потенційних користувачів, відбір вихідного реєстру, вироблення концепції структури словникової статті). Сучасна лексикографія характеризується розмаїттям форм, видів і типів словників, які класифікуються за певними диференціальними ознаками. The article enlightens the main tendencies of development of modern lexicography. The analyses of theoretical sources on lexicography made it possible to arrive at the following conclusions: lexicography is an important aspect of the language as dictionaries save the language, and no country can exist without language. Extra-lingual factors influence upon the quality of lexicographical produce. Scholars differentiate between theoretical and practical lexicography: theoretical lexicography deals with theoretical principles of compiling dictionaries while the result of practical lexicography is a piece of lexicographical work in the form of a book or a computer version. Modern lexicography is characterized by a great variety of dictionary types which are classified due to certain differential features. Compiling a dictionary includes several stages (grounding the necessity of publishing such a dictionary, defining the main characteristics and potential users of the dictionary, selecting the lexical units and working out the structure of the dictionary entry).
Modern Lexicography: Problems and Prospects for Further Research
Keywords: лексикографія; теоретична лексикографія; практична лексикографія; словник; методологія лексикографії; lexicography; theoretical lexicography; practical lexicography; dictionary; methodology of lexicography