Історія одягу і моди - Дмитренко, Алла Адамівна; Dmytrenko, Alla A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Дисципліна «Історія одягу і моди» належить до переліку вибіркових навчальних дисциплін і спрямована на оволодіння студентами знаннями про закономірності та стильові особливості розвитку історичного костюму Єгипту та Європи від Античності до початку ХХІ століття, особливості комплексів одягу України та вплив європейської моди на український костюм; використання набутих знань в різних формах музейної діяльності: науково-фондовій, науково-дослідній, експозиційній та ін. Мета навчальної дисципліни: формування у студентів знань, умінь та навичок з питань історичного розвитку одягу та моди та використання набутих знань у різних формах фондової, науково-дослідної, експозиційної та культурно-масової роботи музеїв. Основними завданнями навчальної дисципліни є: вивчення особливостей культури і мистецтва певної епохи, країни; естетичного ідеалу різних історичних епох; загального художнього стилю даної країни; стильових особливостей розвитку моди і зміни основних форм костюму; матеріалів для костюму; характерних для кожної епохи колірних поєднань і символіки основних кольорів в різних державах у різні історичні періоди; основних компонентів костюму різних епох і країн; особливостей взуття, зачісок, головних уборів і прикрас різних епох і країн; аналіз особливостей розвитку одягу і моди в Україні.
Keywords: Види і форми одягу; мода; тканини; кольори; способи декорування; чоловічий костюм; історія українського костюму; зачіски; головні убори; прикраси; чоловіче і жіноче взяття у різних державах в різні історичні періоди; закономірності розвитку історичного костюму; жіночий костюм