Методологічні підходи до дослідження проблеми підготовки майбутніх фахівців здров’я людини до здоров’язберігальної діяльності - Поташнюк, Р; Кубович, О; Potashniuk, R; Kubovich, O (Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки, 2012)
На підставі теоретичного аналізу психолого-педагогічної літератури визначено сутність групи понять, що характеризують зміст здоров’язберігальної діяльності фахівця здоров’я людини як об’єкта наукового дослідження. До них віднесено поняття “здоров’я”, “культура здоров’я”, “здоров’язберігальні технології”, “здоров’язберігальна компетентність”. Серед методологічних підходів до дослідження проблеми підготовки майбутніх фахівців здоров’я людини до здоров’язберігальної діяльності автори виділяють як фундаментальну основу професійно-особистісний підхід, як загальнонаукову системний, акмеологічний та аксіологічний підхо¬ди, як теоретико-методологічну стратегію – особистісно орієнтований підхід, як практико орієнтовану так¬тику – діяльнісний і компетентнісний підходи. У статті акцентується увага на сутності методологічних підходів до дослідження проблеми підготовки майбутніх фахівців здоров’я людини до здоров’язберігальної діяльності. Їх комплексне використання дає змогу розглядати підготовку фахівців як педагогічну систему, що сприяє формуванню в майбутнього фахівця групи професійних якостей, мотивів і цінностей, дає змогу виділи¬ти компоненти його готовності до майбутньої діяльності. According to the theoretical analysis of phychological and pedagogical literature the authors defined the essence of group of notions that are characterizing basics of health-preserving activity of a specialst on human’ health as an object of scientific research. These concepts include “health”, “health culture”, “health protective technologies”, “health protective competence”. Among the methodological approaches to the research of the problem of future specialists of human health training to health protectice activity the authors single out such chosen professional and personal approaches as fundamental basis; systems, acmeological and acseological approaches as scientific basis; personality oriented approach as theoretical and methodological strategy; action and competence approaches as practice-oriented tactics. This article focuses its attention on the essence of the methodological approaches to research of the the problem of the future specialists of the human health training to health protective activity. Complex usage of these approaches makes it possible to consider specialists training as pedagogical system which enable the formation of group of professional qualities, motives and values for the future specialist, mark out the components of his readiness to future activity.
Methodological Approaches of Future Specialists Towards the Research of the Problem of Human Health Training to Health Protective Activity.
Keywords: методологія наукового дослідження; методологічні підходи; здоров’я; здоров’язберігальна діяльність; майбутні фахівці здоров’я людини; methodology of scientific research; methodological approaches; future specialists of the human health; health protective activity