Біостатичні показники тіла людини як передумови розробки концепції корекції та профілактики функціональних порушень опорно-рухового апарату дітей старшого дошкільного віку в процесі фізичної реабілітації - Кашуба, Віталій Олександрович; Носова, Наталія Леонідівна; Бондар, Олена Михайлівна; Kashuba, Vitaliy; Nosova, Nataliya; Bondar, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Сучасний стан здоров’я дітей дошкільного віку викликає занепокоєння в науковців різних сфер діяльності. Особливу тривогу викликають дані про поширеність серед дошкільнят різних функціональних порушень опорно-рухового апарату, які становлять 80 %, що диктує необхідність пошуку нових методів профілактики та корекції цього виду порушень. Мета дослідження – визначення біостатичних показників тіла дітей старшого дошкільного віку з функціональними порушеннями ОРА. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, систематизація, контент-аналіз, педагогічні методи дослідження, методи математичної статистики. Контингент досліджуваних становив 70 дітей дошкільного віку. Вивчено біостатичні показники тіла дітей старшого дошкільного віку. Виявлено, що при порушеннях постави змінюються біостатичні показники тіла дітей (висота розташування загального центра тяжіння тіла відносно площі опори, передній і задній, правий та лівий моменти стійкості, радіуси стійкості, передній і задній, правий та лівий кути стійкості). Для оцінки вертикальної стійкості тіла дітей ми визначали критерії стійкості. До основних критеріїв стійкості відносять висоту розташування ЗЦМ тіла над опорою; кути стійкості тіла в різних площинах і відповідні цим площинам моменти стійкості. Отримані дані потрібно використовувати під розробки індивідуальних корекційно-профілактичних заходів. Висновки. Установлено, що порушення постави впливають на біостатичні показники стійкості тіла дітей старшого дошкільного віку, які найбільш наочно відображаються на показниках моменту стійкості тіла. The present state of health of children of preschool age is of concern to scholars of various activity spheres. Of particular concern is the prevalence among pre-schoolers of various functional disorders of the locomotory system, which make up 80 %, which dictates the need to find new methods of prevention and correction of this type of violations. The objective of the study is to determine the biostatic parameters of the body of children of senior preschool age with functional disorders of the locomotor system. Methods of the research: analysis and generalization of data of scientific and methodological literature, systematization, content analysis, pedagogical methods of research, methods of mathematical statistics. The contingent of the subjects is 70 children of preschool age. Biostatic indicators of the body of children of the senior preschool age have been studied. It was found out that in the case of posture disturbances, the biostatic indices of the body of children are changing (height of the location of the body center of gravity relative to the support area, front and back, right and left moments of stability, radii of stability, front and back, right and left corners of resistance). To determine the vertical stability of the child's body, we determined the stability criteria. The main criteria of stability include: the height of the location of the center of the body mass over the support; the corners of the body’s stability in different planes and the moments of stability corresponding to these planes. The obtained data should be used in the development of individual corrective and preventive measures. Conclusions: It was found out that the disturbances of posture affect the biostatic indicators of body firmness of children of the senior preschool age, which are most clearly reflected in the indicators of the moment of body's stability.
Biostatistics of the Human Body as Prerequisite for the Development of the Concept of Correction and Prevention of Functional Disorders of the Musculoskeletal System of Children of Senior Preschool Age in the Process of Physical Rehabilitation
Keywords: діти дошкільного віку; біостатичні показники; постава; children of preschool age; biostatic indicators; posture