Орудний відмінок множини іменників у західнополіських і суміжних говірках - Зінчук, Руслана Степанівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
На матеріалі західнополіських і суміжних говірок проаналізовано формотворення орудного відмінка множини іменників. З’ясовано чинники впливу на існування діалектних відмінностей у досліджуваній відмінковій позиції. Встановлено, що флексійна система орудного відмінка множини іменників позначена уніфікацією словозмінних типів за моделлю відповідних виявів субстантивів передусім давніх *-ā-, *-jā-основ, рідше – колишніх вокалічних *-ǐ-основ. Відзначено вплив типових для описуваного ареалу фонетичних закономірностей на варіантність відмінкових формантів. Серед архаїчних словозмінних явищ засвідчено залишки давніх двоїнних форм орудного відмінка субстантивів. Наведено приклади варіантної реалізації конкретного закінчення в окремо взятій говірці, що може свідчити про відкритий до сьогодні процес становлення діалектних словозмінних норм.
Keywords: діалект; говірка; словозміна; іменник; словоформа; флексія; 811.161.2'366.54:811.161.2'28(477.81/.82)