Комунікативні здібності як домінантна характеристика мовленнєвої особистості дитини - Мацюк, Зоряна; Хвесик, Ольга; Matsiuk, Zoriana; Khvesyk, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті обґрунтовано роль комунікації, її змістову та структурну характеристики. Здійснено дефінітивний аналіз понять «спілкування», «комунікація», «комунікативні якості», «комунікативні здібності», що склали основу категоріального апарату дослідження. В основі спілкування перебуває міжособистісна взаємодія, яка безпосередньо залежить від вербальних умінь і навичок учасників комунікативного акту. Розглянуто аспекти розвитку мовленнєвих навичок спілкування, які знайдуть застосування у всіх сферах життєдіяльності особи, формування мовленнєвих здібностей учнів початкових класів і шляхів реалізації комунікативно-мовленнєвого підходу навчання молодших школярів. Проаналізовано ключові комунікативні уміння, які необхідні для толерантної, ввічливої та правомірної мовленнєвої взаємодії. Основну увагу акцентовано на навичках та особливостях ведення діалогу на основі одержаних знань. Визначальним у мовленнєвому розвитку учнів початкової школи є комунікативно-мовленнєвий принцип, пов’язаний із джерелом інформації. Доведено, що за умови створення ситуацій, що стимулюють вільне висловлювання, забезпечується природна комунікативність мовлення учнів та успішний розвиток умінь спілкуватися.This article deals with the role of communication, its content and structural characteristics. The definitions of the concepts communication, communicative qualities and communicative competence as a part of the terminology have been investigated. Communciation is a basic part of interpersonal interaction. Interpersonal interaction depends on verbal communication skills of the participants of a speech act. The development of speech skills which can be used in all spheres of people’s lives have been considered. A description has been given of the development of primary students' communicative skills and ways in which a communicative approach can be implemented in the teaching of primary students. Key communicative competences which are necessary for tolerant and polite language interaction have been analyzed. Extensive attention is devoted to the skills and peculiarities of a dialogue implementation on the basis of gained knowledge. A communicative approach which is connected with the source of information is the main one in the development of the students of a primary school. It has been proved that the natural communication of the primary students and a successful development of their communicative skills can be achieved in the situations when individuals can generate utterances in natural conditions not in artificial ones.
Communiative competence as a key feature of a speech personality of a child
Keywords: комунікація; спілкування; комунікативні якості; комунікативні здібності; communication; communication qualities; communication skills