Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками: аналіз практики застосування ст. 161 Кримінального кодексу України - Старко, Оксана Леонтіївна; Крикунов, Олександр Вікторович (My University, 2024)
У статті проаналізовано практику розгляду справ за ст. 161 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. Встановлено, що більшість осіб було засуджено за ч. 1 ст. 161 КК України. Виявлено найбільш типові форми дій як ознаки об’єктивної сторони цього злочину, найбільш поширені способи їх вчинення та низку «традиційних» кримінальних правопорушень, які вчиняються в сукупності з даним злочином.
Keywords: порушення рівноправності громадян; кримінальна відповідальність; українці; судова практика; 343.2(477)(073)