Українська ідентичність і фестиваль «Червона рута»: аналіз взаємовпливів - Лисак, Наталія Богданівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджено феномен української національної ідентичності як запоруку існування нації та людини, її проєкцію на перший фестиваль «Червона рута» 1989 року, історію його заснування, шляхи розвитку та значення для етнічного самоусвідомлення; проаналізовано особливості взаємовпливів між цими чинниками з метою створення цілісного уявлення про фактори впливу на формування національної ідентичності особистості. Об’єкт дослідження – фестиваль «Червона рута» як чинник формування української національної ідентичності. Предмет дослідження – аналіз взаємовпливу між фестивалем «Червона рута» та українською національною ідентичністю. Мета дослідження – проаналізувати та виокремити чинники, які репрезентують перший фестиваль «Червона рута» як феномен, який мав вплив на формування української національної ідентичності та здобуття Незалежності України. У першому розділі роботи «Українська національна ідентичність та її експлікація у музикознавстві» простудійовано етимологію термінів «ідентичність» та «національна ідентичність», опрацьовано дослідження науковців, які вивчали цю проблему. А також проаналізовано експлікацію української національної ідентичності в музикознавстві та інших загально гуманітарних науках. Другий розділ «Фестиваль «Червона рута» в історії та сучасних національно-ідентичних виявах» присвячено розкриттю пасіонарної постаті Володимира Івасюка. Досліджено творчий доробок митця, вплив середовища на формування його особистості, а також взаємодію та співпрацю з іншими провідними співаками та композиторами того часу. У цьому розділі досліджено історію створення фестивалю «Червона рута», проаналізовано результати соціального опитування про фестиваль у сучасних національно-ідентичних виявах українців. На завершення подано взірець формування національної ідентичності українців шляхом проведення музичних заходів національно-патріотичного спрямування на прикладі першого фестивалю «Червона рута». У висновках підсумовано ключові положення дослідження, показано унікальність першого фестивалю «Червона рута» у 1989 році з точки зору його впливу на формування національної ідентичності українців.
Keywords: ідентичність; українська національна ідентичність; творчість Володимира Івасюка; фестиваль «Червона рута».