Українські національні органи влади на Волині (1917–1921 рр.) - Гуцалюк, Інна Олександрівна; Hutsaliuk, Inna O. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2013)
У дисертації проведене комплексне вивчення процесів і явищ, пов’язаних зі становленням, організацією та головними напрямами діяльності українських національних органів влади на Волині у 1917 – 1921 рр. Визначено законодавчу базу функціонування українських національних органів влади в регіоні періоду Української Центральної Ради, Гетьманату П. Скоропадського, Директорії УНР. Охарактеризовано локальну структуру й проаналізовано ефективність роботи місцевих органів влади і самоуправління, судової системи, органів правопорядку, збройних формувань на етапі складної військово-політичної ситуації, в умовах якої розгорталося національне державне будівництво в регіоні. З’ясовано, що українські національні органи влади Волині найбільш рівномірно були задіяні в розбудові регіону за Гетьманату П. Скоропадського; в інші етапи Української революції їх практична діяльність переривалася за умов більшовицько-українських (1917 – 1918 рр., 1919 – 1920 рр.), польсько-української (1918 – 1919 рр.) і польсько-радянської (1920 р.) воєн. Простежено діяльність українських національних органів влади щодо забезпечення належного рівня життєдіяльності волинян, підтримання громадського порядку та суспільної безпеки на місцях. Особливу увагу звернено на вирішення органами влади Волині злободенних питань соціально-економічного і суспільно-політичного характеру.

The complex analysis of the processes and phenomena connected with the formation, organization and the main activity directions of the Ukrainian national government bodies in Volyn in 1917 – 1921 has been carried out in the dissertation. The legislative basis of the Ukrainian national government bodies in the region during the period of The Ukrainian Tsentralna Rada, P. Skoropadskyi Hetmanate, The Directory of the Ukrainian People’s Republic has been determined. The local structure has been characterized and the efficiency of the local government bodies and self government institutions, judicial system, legal order bodies, military units’ work on the stage of the difficult military and political situation, in the conditions of which the national state formation developed, has been analyzed. It has been found out that the Ukrainian national government bodies were involved in the region development in the most even way in the time of P. Skoropadskyi Hetmanate. During the other stages of Ukrainian revolution their practical activities were interrupted during the periods of Bolshevik–Ukrainian (1917 – 1918, 1919 – 1920), Polish–Ukrainian (1918 – 1919) and Polish–Soviet (1919) wars. The Ukrainian national government bodies’ activities as to the providing the appropriate vital activities level of Volyn inhabitants, public order and public safety supporting have been traced. Special attention has been paid to the solution of the burning issues of the social and economic, public and politic character by the government bodies of Volyn.
Ukrainian national government bodies in Volyn (1917 – 1921)
Keywords: Українська революція 1917–1921 рр.; Волинь; Органи державної влади та управління; Державна адміністрація; Земство; Міська дума; Місцева юстиція; Міліція; Збройні формування; Ukrainian revolution (1917–1921); Volyn; Public and management authorities; State administration; Zemstvo; Town council; Local justice; Militia; Military units