Мистецтво урочистої промови: теоретичний мінімум - Левчук, Ірина Петрівна; Levchuk, Iryna P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Подано відомості про види та жанри красномовства, особливості вербального та невербального складників публічного виступу, необхідні для успішної підготовки до тренінгу з ораторського мистецтва. Розглянуто етапи ораторської діяльності від задуму промови до її публічного виголошення. Представлено тренувальні вправи з техніки усного мовлення. Для слухачів центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.
У посібнику представлено теоретичні матеріали для проведення тренінгів із мистецтва урочистої промови за такими блоками: 1. Види красномовства; 2. Жанри публічного виступу; 3. Типи підготовки до публічного виступу; 4. Етапи підготовки й виголошення промови; 5. Джерела накопичення матеріалу для виступу; 6. «Слова-перехідники», які поєднують блоки промови; 7. Рівні вступу; 8. Структура промови; 9. 10 найпопулярніших структурних моделей виступу; 10. Прийоми активізації уваги слухачів; 11. 10 видів гумору, застосовуваного в промовах; 12. Знаки для партитури тексту; 13. Способи запам’ятовування промови; 14. Дистанції спілкування. Окремо запропоновано матеріал, що допоможе досягнути майстерності в публічних виступах чи вдосконалити її: рекомендації для підготовки урочистої промови; пам’ятка ораторові для контакту з аудиторією; зовнішня культура оратора; алгоритм самоаналізу виступу; тренувальні вправи з техніки усного мовлення; рекомендована література та інтернет-ресурси.
Keywords: публічний виступ; урочиста промова; види красномовства; оратор; структура промови