Центрально-Східна Європа в планах Йосипа Сталіна після Другої світової війни - Шваб, Л. П.; Shvab, Larysa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті висвітлено погляди Йосипа Сталіна на облаштування Центрально-Східної Європи після Другої світової війни як «поясу безпеки радянської держави» по західному й балканському периметру. Наголошено, що, формуючи «сферу впливу», СРСР звернувся до концепції безпеки, заснованої на розширенні території; отже, «сфера впливу» й «зона безпеки», у розумінні Сталіна, були рівноцінними поняттями. Констатується про формування чіткого орієнтиру на створення сталінської моделі організації суспільств 1947-1948 рр.The article is devoted to Joseph Stalin's views on Central Eastern Europe development after the Second World War as «the security belt of Soviet state» along Western and Balkan perimeter. It is stressed on the fact that during “influence sphere” formation, the USSR recoursed to security concept, established on territorial extension. It means that «security sphere»and «security area» in Stalin’s opinion were different concepts. It is stated on the formation of clear orientation in creation of Stalin’s model society organization from 1947-1948.
Joseph Stalin’s Plans Concerning Central Eastern Europe After the Second World War
Keywords: Друга світова війна; Йосип Сталін; Центрально-Східна Європа; «сфера впливу»; «зона безпеки»; сталінізація; the Second World War; Joseph Stalin; Central Eastern Europe; «influence sphere»; «security area»; Stalinization