Підвищення ефективності управління капіталом підприємства. - Репецька, Катерина Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У випускній кваліфікаційній роботі розглянуто теоретичні, методичні та практичні аспекти ефективного управління капіталом підприємства в умовах трансформаційної економіки. Метою дослідження є визначення напрямів підвищення ефективності управління капіталом підприємства шляхом оптимізації його структури, удосконалення механізмів фінансового контролю та впровадження цифрових технологій. У першому розділі систематизовано наукові підходи до трактування сутності капіталу, визначено його структуру, функції та принципи управління, а також розглянуто основні методи оцінки ефективності використання фінансових ресурсів. У другому розділі проведено аналітичну оцінку фінансових результатів діяльності ТОВ “Підприємство” за 2023–2024 роки з акцентом на структуру капіталу, рівень рентабельності, фінансову стійкість і ділову активність. Результати показали, що підприємство має високу частку позикових коштів (понад 90 % у структурі пасивів), що підвищує ризики втрати ліквідності, але водночас сприяє розвитку бізнесу завдяки ефекту фінансового левериджу. Зроблено висновок про необхідність зменшення боргової залежності, зміцнення власного капіталу та підвищення ефективності використання оборотних активів. У третьому розділі представлено практичні рекомендації щодо підвищення ефективності управління капіталом. Запропоновано заходи з оптимізації структури фінансування, підвищення фінансової гнучкості та впровадження цифрових технологій управління. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх застосування у фінансовій діяльності підприємств для удосконалення системи управління капіталом, мінімізації ризиків і підвищення ефективності використання фінансових ресурсів.
Keywords: капітал; цифровізація; управління; структура капіталу; фінансова стійкість; рентабельність; ліквідність; інвестиції