Метод проєктів на уроках інформатики у базовій середній школі - Олексюк, Богдан Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження присвячене вивченню ефективності застосування методу проєктів на уроках інформатики в базовій середній школі. Метою роботи є вивчення суті та етапів впровадження цього методу, аналіз його впливу на розвиток ключових компетентностей учнів, таких як критичне мислення, творчість, самостійність, комунікаційні навички та здатність до співпраці. У ході дослідження було проведено аналіз досвіду впровадження методу проєктів на уроках інформатики в базовій середній школі, а також оцінено його ефективність у контексті підвищення мотивації учнів, розвитку їхніх навичок самостійної роботи та застосування інформаційно-комунікаційних технологій на практиці. Результати дослідження показали, що метод проєктів є ефективним інструментом для інтеграції знань з різних предметних областей, стимулює учнів до активної участі в навчальному процесі та сприяє глибшому засвоєнню матеріалу. Він також дозволяє створити умови для розвитку у школярів здатності до вирішення реальних проблем, самостійного пошуку інформації та комунікації в команді. Визначено, що успішне використання цього методу потребує належної організаційно-педагогічної підготовки, створення відповідних умов для учнів та активної підтримки з боку вчителя.
Keywords: метод проєктів; інформатика; базова середня школа; навчальний процес; компетентності учнів; інформаційно-комунікаційні технології; критичне мислення; творчість; самостійність; комунікація; співпраця