Теоретичні основи формування конкурентного потенціалу рекреаційної системи регіону - Черчик, Лариса Миколаївна; Мостенець, Олександр Володимирович; Cherchyk, Larysa M.; Mostenets, O. V. ("Харківський політехнічний інститут", національний технічний університет., 2014)
У статті обґрунтовано доцільність формування конкурентного потенціалу рекреаційної системи регіону. Розглянуто підходи до трактування конкурентного потенціалу, запропоновано авторське визначення сутності конкурентного потенціалу рекреаційної системи регіону як складової сукупного потенціалу, що максимально враховує цільові орієнтири розвитку рекреаційної системи регіону в певному середовищі, її сильні та слабкі сторони, можливості та загрози зовнішнього оточення, забезпечує формування та утримання конкурентних переваг, які визначають рівень її конкурентоспроможності. Визначено ознаки, мету, основні завдання формування конкурентного потенціалу рекреаційної системи, його структуру, яка включає ресурсний (рекреаційний, земельний, інфраструктурний, інвестиційний, інформаційний, трудовий, виробничий, екологічний), ринковий та управлінський потенціали. In the article the feasibility of a competitive recreational potential of the region. The approaches to the interpretation of the competitive potential, the author proposed definition of the essence of competitive recreational potential of the region as a part of the total potential, which takes into account the targets of the recreation system of the region in a certain environment, its strengths, weaknesses, opportunities and threats of the external environment, provides for the formation and maintenance of competitive advantages that determine the level of competitiveness. A prospective goal, the main task of a competitive recreational potential of the system, its structure, which includes resources (recreational, land, infrastructure, investment, information, labor, industrial, environmental), market and management capacity.
Keywords: конкурентоспроможність; конкурентні переваги; рекреаційна система регіону; конкурентний потенціал; competitiveness; competitive benefits recreation system of the region; the competitive potential