Вербальні та невербальні засоби реалізації ввічливості (на матеріалі сучасного англомовного художнього дискурсу) - Радкевич, Ірина Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню вербальних та невербальних засобів реалізації ввічливості в англійськомовному художньому дискурсі. Робота містить два розділи, де розглядаються теоретичні основи дослідження та репрезентація цих засобів у сучасному англійськомовному художньому дискурсі. У першому розділі розглядається сутність категорії "ввічливість" як предмету лінгвістичних досліджень, а також вербальна та невербальна реалізація цієї категорії. Здійснено аналіз мовленнєвих засобів, спрямованих на вираження ввічливості, а також їхні функціональні характеристики. Висвітлено комунікативні стратегії мовця для реалізації стратегії ввічливості. Другий розділ присвячений репрезентації вербальних та невербальних засобів реалізації ввічливості в сучасному англійськомовному художньому дискурсі. Досліджено формули мовленнєвого етикету. Охарактеризовано невербальні елементи комунікації, такі як жести, міміка, тон голосу тощо, які можуть впливати на сприйняття ввічливості в мовленні. Визначено, що невербальні засоби можуть доповнювати або посилювати вербальні засоби реалізації ввічливості. Результати дослідження дозволяють отримати глибше розуміння теоретичних основ вербальних та невербальних засобів реалізації ввічливості, а також надають підстави для подальших практичних застосувань у сфері міжособистісної комунікації та мовленнєвого етикету.
Keywords: ввічливість; мовленнєвий етикет; вербальні засоби; невербальні засоби; художній дискурс