Індивідуально-психологічні особливості юнаків з орторексичною харчовою поведінкою - Федотова, Тетяна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Випускна кваліфікаційна робота присвячена вивченню проблеми орторексичної харчової поведінки в науковій літературі та емпіричному з’ясуванню індивідуально-психологічних особливостей юнаків з орторексичною харчовою поведінкою. Виокремлено етапи проведення емпіричного дослідження: визначення рівневих особливостей вияву орторексичної харчової поведінки; з’ясування рівня перфекціонізму та переважаючого локусу контролю; визначення індивідуально-психологічних особливостей юнаків з різним рівнем сформованості орторексичної харчової поведінки; здійснення аналізу та інтерпретації отриманих результатів проведеного емпіричного дослідження. Вибірка складалася з 75 осіб юнацького віку (18-26 років), які є здобувачами освіти ВНУ імені Лесі Українки. Застосовано емпіричні методики: Римський опитувальник нервової орторексії ОРТО-15, велику тривимірну шкалу перфекціонізму М. Смітта, Д. Саклофскі, Й. Стоєберт, С. Шеррі, методику дослідження локусу контролю Дж. Роттера, методику FPI. Діагностовані поділені на дві групи відповідно до рівня вираженості орторексичної харчової поведінки. В кожній з груп було визначено: індивідуально-психологічні особливості; кореляцію рівня орторексії з показниками перфекціонізму, локусу контролю й індивідуально-психологічними особливостями опитуваних. Магістерське дослідження має перспективу свого подальшого вивчення.
Keywords: харчова поведінка; розлад харчової поведінки; анорексія; булімія; компельсивне переїдання; орторексія; перфекціонізм; локус контролю; екстраверсія; інтроверсія; маскулінність; фемінність