Археологічна збірка Волинського краєзнавчого музею: формування, дослідження, актуалізація - Верба, Тарас Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Дисертація присвячена комплексному дослідженню археологічної збірки Волинського краєзнавчого музею – найбільшого репозитарію археологічної спадщини у Волинській області. Особлива увага приділена історії формування збірки, її структурі та особливостям використання в наукових, освітніх та популяризаторських цілях з часу заснування музею у 1929 р. до 2019 р. Дослідження засноване на принципах історизму, об’єктивності, системності, опори на історичні джерела. У ході його проведення застосовано міждисциплінарний підхід, який забезпечив взаємозв’язок між різними галузями науки, дозволив використати їх підходи і методи. Методологічну основу дослідження склали загальнонаукові та спеціальні методи пізнання.
Keywords: Волинь; Волинська область; музей; культурна спадщина; Волинський краєзнавчий музей; музейні фонди; музейні практики; археологічна збірка; археологія; матеріальна культура; кераміка; предмети озброєння; середньовіччя; наукові товариства; музейна візуальність; 902:069](477:82)(09)